Fasolka szparagowa jest pysznym pomysłem na pełnowartościowy posiłek. Jej tradycyjna forma podania jest wszystkim dobrze znana, ale poniższa propozycja jest jeszcze ciekawsza!
Fasolka szparagowa niewątpliwie zajmuje zasłużone miejsce w polskiej kuchni. Jest składnikiem wielu pysznych dań, ale także występuje w samodzielnej wersji. Poniższy przepis to jedna z ciekawszych propozycji.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
30 g sezamu
30 ml sosu sojowego
odrobina startego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
odrobina soli
Sposób przygotowania:
Myjemy fasolkę i odcinamy końcówki. Wkładamy ją do osolonej wody i gotujemy przez 15 minut. Sezam podgrzewamy na suchej patelni, a na koniec dodajemy go do fasolki wraz z sosem sojowym, startym imbirem, czosnkiem i solą.