Kotlety w panierce z piwem to niecodzienna wersja schabowych, którą warto wypróbować. Smakują obłędnie, a w dodatku przygotujesz je błyskawicznie. Poeksperymentuj z panierką i wypróbuj wersji piwnej, a z pewnością będziesz zachwycony.
Schabowe uwielbiane są przez większość osób. Muszą być idealnie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i pyszną surówką. Piwna panierka to świetna alternatywa dla klasycznej receptury. Poznaj przepis i wypróbuj!
Kotlety w panierce z piwem – pyszna wersja schabowych. Przepis
Składniki:
› 6 plastrów schabu
› 1 szklanka piwa – możesz użyć też piwa bezalkoholowego
› 1 szklanka mąki
› 1/2 szklanki bułki tartej
› 1 szklanka mleka
› 2 średnie jaja
› 1-2 cebule
› sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Plastry schabu dokładnie rozbij tłuczkiem, następnie włóż je do większej miseczki, a potem cebulę posiekaj w cienkie plasterki i poukładaj ją na schabie. Zalej całość mlekiem i odstaw na 15 minut, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie wyjmij je z mleka i odsącz z nadmiaru płynu, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej miski wsyp mąkę, bułkę, wlej piwo i wbij jajka. Całość zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem smalcu lub oleju rzepakowego, następnie wkładaj kotlety do przygotowanego ciasta i smaż je przez 5 minut z obu stron, aż się zarumienią.
I gotowe! Podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!