Kasza gryczana powstaje z gryki i jest bogactwem błonnika wspierającego trawienie, wartościowego białka, potasu i magnezu poprawiającego koncentrację. Zawiera także krzem, który działa zbawiennie na włosy i paznokcie. Z tego powodu warto włączyć kaszę gryczaną do codziennego menu. Jak to zrobić? Podpowiadamy
Nieziemskie pierogi z kaszą gryczaną
Zamiast pierogów z serem lub mięsem, przygotuj pierogi z kaszą! Ugotuj ją w wodzie i zmieszaj z lekko zeszkloną na maśle cebulką. Pierogi znakomicie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Chrupiąca granola
W tej wersji na słodko użyj kaszy gryczanej do przyrządzenia granoli, która będzie stanowić kapitalny dodatek do jogurtu. Aby ją zrobić, namocz kaszę przez 2-3 godziny, połącz ją z orzechami, dodaj miód, a potem wstaw do piekarnika.
Pasztet w wersji wegetariańskiej
Jeśli wolisz dania bezmięsne, stwórz apetyczny pasztet z kaszy gryczanej. Kasza dobrze łączy się ze strączkami i warzywami korzeniowymi. Taki pasztet w bezmięsnej odsłonie świetnie smakuje ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem.
Smaczna gryczanka na śniadanie
Zamiast tradycyjnej owsianki zrób kaszę gryczaną na słodko, która także smakuje wyśmienicie! Namocz ją przez noc w mleku, aby stworzyć wyśmienitą bazę, która tworzy wzorowe połączenie z owocami (np. jabłkami) albo warzywami sezonowymi.
Użyj kaszy jako farszu do gołąbków!
Ugotuj ją al dente, połącz z mięsem i podsmażoną cebulką.
Dzięki tym kilku rozwiązaniom odkryjesz kaszę gryczaną na nowo. Pamiętaj, że sposobów na jej wykorzystanie w kulinariach jest znacznie więcej i warto wprowadzić ją już na stałe do diety.