Ciasto czekoladowe z patelni w 10 minut to najszybsze ciasto pod słońcem, a w dodatku pyszne w smaku i puszyste! O tym przepisie mało kto wie, dlatego jeśli lubisz ekspresowe wypieki to idealnie trafiłeś. Sprawdź i wypróbuj!
Ciasto z kakao i ganache z nutelli to pyszne połączenie smaków. Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Jego przygotowanie jest niecodzienne, bo robi się je na patelni. Ten przepis jest rewelacyjny i mało znany, ale niepowtarzalny w smaku! Przekonaj się i wypróbuj.
Ciasto czekoladowe z patelni w 10 minut – ekspresowe i przepyszne!
Składniki:
» 1/4 szklanki mąki pszennej
» 3 łyżki kakao
» 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
» 70 g cukru
» 30 g masła
» 1/4 szklanki mleka
» 1 jajko
» 1 łyżka nutelli
Dodatkowo: pół szklanki mleka + łyżeczka kakao
Polewa: 200g nutelli + 200 ml śmietanki
Przygotowanie:
Masło wrzuć na patelnię i rozpuść je na wolnym ogniu, pilnuj by się nie spaliło. Dodaj kakao i wymieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Zdejmij patelnię z ognia i połóż na desce.
Dodaj cukier i jajko, następnie mieszaj bardzo energicznie. Wlej mleko, a potem wsyp mąkę oraz sodę oczyszczoną i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj nutellę, wymieszaj i postaw na kuchenkę, podgrzewaj całość na małym ogniu przez około 10 minut i przykryj pokrywką. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem – musi być suchy – czy ciasto jest już dobre.
Pół szklanki mleka wymieszaj z łyżeczką kakao, a gdy ciasto będzie już dobre porób na jego powierzchni dziurki i zalej mlekiem z kakao. Na koniec zrób polewę – nutellę i śmietankę podgrzej chwilę w mikrofali, a potem wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta. Smacznego!