Tarta jest bardzo ciekawym rodzajem ciasta, a jego największą zaletą jest to, że można je przygotowywać na różne sposoby. Poniższa propozycja tarty czekoladowej z bananami zachwyci wszystkich domowników.
Składniki:
¾ kostki masła – 200 g
¾ szklanki cukru pudru
300 g mąki
sól
3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
jedna szklanka słodkiej śmietanki 30%
4 banany
Ulubione składniki do dekoracji: lody waniliowe, bita śmietana, cynamon, kakao, owoce sezonowe, starta kostka czekolady, orzechy laskowe, płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Pokrojone w kostkę masło mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Potem dodajemy mąkę i sól, zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciastem tortownicę i dziurkujemy go widelcem. Ponownie chowamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w 4 łyżkach wody na małym ogniu, cały czas mieszając. Potem dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania kremu. Banany kroimy na plasterki i układamy je na cieście, po czym zalewamy masą. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.