Panna cotta jest deserem, który wiele osób myli z sernikiem na zimno. Nie zmienia to jednak faktu, że jego wyjątkowość docenia wiele osób, a poniższa wersja wege tylko to potwierdza!
Składniki:
700 ml mleka kokosowego albo migdałowego
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (można zastąpić erytrolem lub ksylitolem)
3 łyżeczki agaru
1-2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
600 ml mleka gotujemy razem z cukrem, agarem i esencją waniliową. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną. Kiedy gotowane mleko sie zagotujemy, dodajemy mieszankę z mąką i czekamy aż powstanie jednolita masa i zacznie wrzeć.
Gotową mieszankę przelewamy do salaterek i odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki. Po tym czasem możemy podawać ze świeżymi owocami, dżemem lub musem owocowym.