Sernik jest uwielbianym ciastem przez wielu Polaków. Jego tradycyjną wersję z pewnością zna każdy, jednak przepis na sernik cytrynowy może skutecznie zachęcić do jego spróbowania.
Składniki na masę serową:
1 szklanka drobnego cukru
250 g serka mascarpone
skórka z 2 cytryn (tylko żółta część)
600 g zmielonego tłustego sera, twarogu sernikowego lub ricotty
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem cytrynowy:
100 g masła (bardzo zimnego)
3 cytryny (skórka i sok)
100 g cukru
3 jajka
Sposób przygotowania:
Formę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dodajemy trzy szklanki wody. Przez 1-2 minuty miksujemy ser mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny, wanilię i cukier. Potem mieszamy to z mąką, jajkami i dokładnie mieszamy. Masę pieczemy przez 60 minut, potem studzimy przez 10 minut, a następnie chowamy do lodówki na noc.
Cytryny parzymy i suszymy, potem ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem. Mieszamy je z sokiem z cytryny, skórką i cukrem. Miskę zawieszamy w garnku z lekko wrzącą wodą i mieszamy, po czym dodajemy masło. Wszystko powinna trwać około 10 minut. Na koniec polewamy sernik polewą cytrynową.