REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaW jakich warunkach najlepiej przechowywać mąkę?

W jakich warunkach najlepiej przechowywać mąkę?

Pexels.com

Mąka jest produktem, który wykorzystujemy przy wielu różnych przepisach. Niestety rzadko przy tym zwracamy uwagę na jej datę ważności. Są sposoby na to, aby uniknąć jej przeterminowania.

REKLAMA

Mąka może być przechowywana przez okres 3-8 miesięcy. Najlepiej jest ją trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Co jednak ciekawe, można ją również zamrozić przez nawet 2 lata.

Aby przetrzymywać mąkę w lodówce lub zamrażarniku, najlepiej jest ją przełożyć do plastikowego i szczelnie zamykanego pojemnika. Musimy uniknąć przedostania się do niej wilgoci.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA