Brownie jest jednym z ciast, za którymi przepada niemal każdy. Jeśli dodamy do tego fakt, że można je przyrządzić bez pieczenia, w efekcie otrzymamy znakomity deser!
Składniki na masę daktylową:
300 g suszonych daktyli bez pestek
180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
80 g kakao
szczypta soli
Składniki na polewę:
20 g kakao
1 łyżka masła orzechowego, gładkiego
ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, a następnie odcedzamy je przez sitko. Wraz ze zmielonymi migdałami, kakao i szczyptą soli mielimy wszystko w blenderze na zwartą masę. Dodajemy posiekane orzechy i zagniatamy.
Masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy na prostokąt, po czym wstawiamy do lodówki na godzinę. Kakao, syrop i masło orzechowe dokładnie mieszamy w miseczce, po czym wylewamy to na masę daktylową. Ciasto kroimy na małe kawałki i przechowujemy je w lodówce.