REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDoskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni

Doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni

banany
fot. Pixabay

Gdy na bananach pojawią się specyficzne brązowe plamy, to wiele osób uważa, że nadeszła pora, aby je wyrzucić – to jednak duży błąd. Znamienne ciemne przebarwienia świadczą jedynie o tym, że banany są w pełni dojrzałe. Takie owoce możemy w nowatorski sposób wykorzystać w kuchni.

REKLAMA

Mocno dojrzałe banany często trafiają do kosza na śmieci. Okazuje się, że takie przejrzałe owoce są zdrowsze od zielono-żółtych odpowiedników. Ponadto znakomicie sprawdzą się w kulinariach. Możemy je wykorzystać do naleśników, placków śniadaniowych czy ciast. Tego typu owoce znajdą także swoje miejsce w koktajlu – idealnym na śniadanie. Przepis na ten smakowity napój znajduje się poniżej.

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 dojrzały banan
1 szklanka mleka krowiego bądź roślinnego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Dojrzałego banana, cukier (możesz zastąpić go miodem), łyżkę masła orzechowego, płatki owsiane błyskawiczne oraz mleko wystarczy zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Taki koktajl świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pożywna przekąska. Warto go wypić zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA