Przygotowując różne potrawy, niekiedy musimy wykorzystać jedynie żółtka z jajek. Pozostałe białka niekiedy pozostają bez użycia. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym ich nie zmarnujemy.
Możliwość wykorzystania pozostałości spożywczych wpisuje się w ideę zero waste. Często z przyrządzania różnych dań zostają nam białka jajek, których wcale nie musimy wyrzucać, a możemy na ich bazie przygotować sporo pysznych dań.
Jedną z propozycji jest przygotowanie pysznego tortu bezowego. Oprócz białek będziemy potrzebowali jedynie soli, cukru, soku cytrynowego, skrobi ziemniaczanej i opcjonalnych dodatków, w zależności od wersji tortu.
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest przyrządzenie małych bez. W tym przypadku lista składników jest jeszcze krótsza – oprócz białek potrzebujemy jedynie cukru i odrobinę soli. Bezy będą pyszne.
Białka idealnie spiszą się również do przyrządzenia pysznego omletu. W tym przypadku lista pozostałych składników (oprócz mąki i mleka) pozostaje do całkowitego wyboru.