Maliny są niezwykle delikatnymi owocami, które w łatwy sposób możemy zniszczyć. Najczęściej dochodzi do tego w sytuacji, gdy chcemy je umyć. Jak zatem to wykonać, aby zapobiec popsuciu tych owoców?
Maliny są bardzo częstym dodatkiem np. do ciast, lodów czy deserów, ale nierzadko również stanowią samodzielną przekąskę. Ich słodki i pyszny smak jest tego najlepszym uzasadnieniem.
Chcąc otrzymać czyste i pyszne maliny, każdorazowo musimy je dokładnie umyć. Wstawienie ich pod strumień wody może jednak mieć negatywny wpływ nie tylko na ich smak, ale także fakturę, wygląd i jakość.
Wystarczy zastosować jeden trik. Będziemy potrzebować miski i wody. Do naczynia wlewamy wodę i delikatnie przepłukujemy maliny, najlepiej partiami. Kiedy woda będzie trudna, od razu ją wymieniamy, a owoce przekładamy na ręcznik papierowy.
Warto również pamiętać, że maliny powinniśmy zjeść tuż po ich umyciu. Jeśli jednak planujemy jeść je później, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej jest to zrobić w pojemniku na żywność i schować do lodówki.