Arbuz jest jednym z najchętniej wybieranych owoców w trakcie letnich miesięcy. Aby jednak móc się cieszyć jego smakiem, koniecznie należy wybrać odpowiednio dojrzały produkt. Jak tego dokonać?
W sklepach spożywczych bez problemu znajdziemy wiele różnych arbuzów, które różnią się od siebie wyglądem, kolorem a nawet fakturą skóry. Aby móc się cieszyć z jak najlepszego smaku, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.
Przede wszystkim należy wybrać owoc, którego skórka nie jest uszkodzona. Niezależnie od jej barwy czy faktury, najlepszy arbuz powinien posiadać lśniącą skórkę. W ten sposób dowiadujemy się, że jest on świeży.
Druga rzecz to natężenie żółtej barwy na spodzie arbuza, czyli w miejscu, w którym stykał się z ziemią. Im ciemniejszy jest odcień żółtego, tym dłużej owoc dojrzewał w słońcu i jest lepszy.
Dodatkowo powinniśmy zwracać uwagę na stan łodygi. Będąc w sklepie wybierajmy arbuzy, których łodyga jest uschnięta. Unikajmy jednocześnie takich, w których ta część owocu jest skręcona.