Truskawki są jednymi z tych owoców, które relatywnie szybko mogą się popsuć. Nawet pomimo trzymania ich w lodówce, szybko mogą być niezdatne do spożycia. Są jednak sposoby, aby uchronić je przed zepsuciem.
Bardzo duża delikatność truskawek sprawia, że kupując je nawet u najbardziej zaufanego sprzedawcy, możemy nie być w stanie ich uchronić przed zepsuciem. Warto zatem wiedzieć, jak o nie dbać, aby cieszyć się ich pełnym smakiem.
Jedna z metod przedłużenia świeżości truskawek jest dość nietypowa. Potrzebujemy do tego jedynie czystej wody, octu spirytusowego, miski, ręczników kuchennych oraz oczywiście świeżych truskawek.
W misce mieszamy pół szklanki octu i dwie szklanki wody. Potem już tylko wrzucamy truskawki do miski. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy w bezpieczne miejsce na mniej więcej 15 minut.
Po tym czasie odcedzamy owoce z płynu i rozkładamy je na kilku warstwach ręcznika papierowego. Co kilka minut możemy przekładać truskawki, aby dokładnie je wysuszyć. Co ważne, taka metoda nie spowoduje przeniknięcia do nich smaku octu.