Gołąbki są niewątpliwie jedną z najbardziej ulubionych potraw Polaków. Nasza narodowa kuchnia serwuje wiele pysznych potraw, jednak ta stanowi zachętę dla wielu osób. Niektórym jednak problem sprawia ich zawijanie. Jest na to sposób.
Metoda pomagająca w szybkim zwijaniu gołąbków składa się z zaledwie czterech kroków. Co więcej, nie tylko pomogą one szybciej przyrządzić potrawę, ale także dają pewność, że liście nie rozpadną się w trakcie gotowania.
Na początku kładziemy liść kapusty na dłoni. Porcję farszu nakładamy na twardszą część liścia, która znajdowała się koło głąba. Optymalna ilość farszu na jeden liść kapusty to dwie pełne łyżki stołowe.
Zwijanie gołąbka również zaczynamy od grubszej strony liścia. Warto w tym momencie zadbać o to, aby liść mocno ściskał farsz. W ten sposób mamy większa pewność, że do pomidorowego sosu nic nie wypłynie.
Kiedy już zwiniemy liść w rulonik, luźne końcówki liścia wciskamy do wnętrza gołąbka. Przyrządzając to danie w taki sposób mamy pewność, że potrawa wyjdzie idealnie.