Cytryna sama w sobie jest gwarancją wielu przydatnych składników odżywczych i witamin. Okazuje się, że wkładając ją do zamrażalnika możemy liczyć na zdecydowanie więcej ciekawych korzyści.
Cytryny są znakomitym uzupełnieniem wielu potraw nie tylko z uwagi na swój kwaskowy posmak, ale także prozdrowotne działanie. Co więcej, bardzo często sok z cytryny używany jest to stworzenia mikstur leczniczych.
Ciekawym sposobem na jej wykorzystanie w codziennym użytkowaniu jest zamrożenie cytryny. Choć z założenia trudno wskazać na korzyści wynikające z takiego postępowania, tajemnica tkwi w kilku szczegółach.
Po dokładnym umyciu cytryny wkładamy ją do zamrażalnika na kilkanaście godzin. Dzięki temu ułatwimy sobie proces ścierania jej skórki, która bardzo często przydaje się do różnych przepisów.
Jak się okazuje, mrożona cytryna jest w stanie zapewnić jeszcze więcej witaminy C i wapnia. Po zamrożeniu w skórce znajduje się z kolei więcej wartości odżywczych, co pomaga w pracy wątroby i zapobiega bakteriom.