Słodkość i puszystość ciasta budyniowego bez pieczenia sprawia, że idealnie sprawdzi się ono na każdą okazję. Z poniższym przepisem poradzi sobie każdy, kogo nagle najdzie ochota na coś słodkiego.
Składniki:
300 g herbatników
300 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżki cukru
200 g masła (temperatura pokojowa)
500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
30 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Budyń waniliowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w 300 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Każdą porcje dokładnie mieszamy, a na końcu dodajemy łyżkę esencji waniliowej i znowu mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy warstwę kremu budyniowego. Potem ponownie układamy herbatniki.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Łyżkę śmietany mieszamy z serkiem mascarpone. Potem, ciągle mieszając, dodajemy łyżką resztę mascarpone do ubitej śmietany. Pod koniec dodajemy cukier i wystudzoną żelatynę. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy ciasto do lodówki.