Banany bez wątpienia należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Ich smak i konsystencja są uwielbiane przez wiele osób. Niektórzy jednak nie wiedzą, czy każdy z elementów tego owocu, a w szczególności skórka mogą być konsumowane.
Niektórzy z pewnością się zastanawiają, dlaczego skórka od banana traktowana jest jako odpadek, zwłaszcza, że przecież nie wszystkie owoce należy z niej obierać. Sekretem jest zarówno gorzki smak.
Jeżeli chcielibyśmy zjeść skórkę od banana, powinniśmy sięgnąć po jak najbardziej dojrzałe owoce. W ich przypadku jej konsystencja jest znacznie lepsza, ale należy pamiętać, że przed zjedzeniem trzeba ją dokładnie umyć.
Surowa skórka od banana nie jest jednak najlepszym możliwym produktem spożywczym. Ciekawym rozwiązaniem jest poddanie jej obróbce termicznej, dzięki czemu jej smak będzie całkiem dobry.
Wystarczy pokroić skórkę na mniejsze części, a następnie je upiec lub usmażyć. Można także ją doprawić przyprawami. W taki sposób możemy uzyskać łatwą w przygotowaniu i smaczną przekąskę.