Rosół jest tradycyjną polską zupą, której miłośników znajdziemy praktycznie wszędzie. W każdym domu przyrządza się ją na nieco inne sposoby, jednak istnieje jeden szczegół, który sprawi, że będzie idealna w smaku.
Rosół bez wątpienia należy do jednego z klasyków polskiej kuchni. Wiele osób do dziś nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tej zupy i choć każdy z nas ma nieco inne sposoby na jej przyrządzenie, problematyczna może być kwestia jej przyprawiania.
Teoretycznie kwestia przyprawiania rosołu nie powinna stanowić większych kontrowersji. Sól i pieprz to absolutny standard, jednak mało kto wie, że idealnie z rosołem komponuje się gałązka rozmarynu.
Przyprawa ta powoduje, że uzyskamy idealny aromat rosołu w sytuacji, gdy gotujemy go na wołowinie lub cielęcinie. Wpływa ona na podkreślenie aromatu mięsnego wywaru, dzięki czemu jest tak przydatna.
Poza rozmarynem nie możemy zapominać o ziarnach pieprzu, zielu angielskim (opcjonalnie goździkach czy cynamonie) czy lubczyku. Idealnym dodatkiem do pysznej zupy jest także czosnek i cebula.