Patelnia w każdej kuchni pełni niepodważalną rolę. Dzięki niej przygotowujemy różnego rodzaju mięsa i inne potrawy. Częste korzystanie może jednak doprowadzić do zarysowań i trudnych do usunięcia zniszczeń.
Podstawową zasadą odpowiedniego postępowania z patelnią jest nie wkładanie jej do zlewu i zalewania wodą zaraz po smażeniu. Pod wpływem temperatury może dojść nawet do oderwania powłoki czy charakterystycznych odgnieceń.
Zamiast tego najlepiej jest odstawić patelnię do całkowitego ostygnięcia. Dopiero po tym czasie możemy się zabierać za jej czyszczenie. Warto do tego użyć miękkiej gąbki i delikatnego detergentu.
Jeśli chodzi o patelnię ceramiczną, przed użyciem warto jej powłokę wysmarować odrobiną oleju, a następnie zebrać go ręcznikiem papierowym. Jeszcze przed smażeniem można dodać odrobinę tłuszczu, aby zadbać o jakość powłoki.
Warto również pamiętać, że do mieszania potraw na patelnie nie wolno używać twardych metalowych szczepiec i innych urządzeń z tego materiału. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z przyrządów drewnianych lub silikonowych.