Późnym latem pojawiają się śliwki, co dla wielu smakoszy tych owoców jest nie lada gratką. Na ich podstawie można przyrządzić wiele pysznych potraw, jednak jednym z najciekawszych sposobów na ich użycie niewątpliwie jest ciasto z budyniem.
Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki krupczatki,
200 g zimnego masła,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru pudru,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
1 l mleka,
2 łyżeczki masła,
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
500 g śliwek
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy cukier puder, mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem i łączymy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia i sól. Łączymy i zagniatamy, formując dwie kule (mniejszą i większą). Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Potem wlewamy do garnka 3/4 ilości mleka, dodajemy cukier, masło i zagotowujemy. W pozostałej ilości mleka rozdrabniamy budyń. Gdy mleko się zagotujemy, dodajemy budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Większą kulę ciasta wyklejamy na spód formy i nakłuwamy widelcem. Układamy śliwki i zalewamy ostudzonym budyniem. Mniejszą kulę ścieramy na tarce na wierzch placka. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.