Przypalone ciasteczka
Jeśli domowe ciasteczka zbyt mocno się przypiekły, nie załamuj się. Możesz je uratować w prosty sposób – wystarczy, że zetrzesz przypalone spody na tarce o małych oczkach i problem z głowy.
Sposób na banany
Banany to owoce, które dość szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec, należy oddzielić je od siebie, a ich końcówki owinąć folią spożywczą. Owoce warto potem schować do lodówki.
Domowe wiórki czekoladowe
To świetny dodatek do deserów. Nie musisz już kupować gotowych wiórków ze sklepu, które kosztują zazwyczaj więcej niż tabliczka czekolady, bo możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że schłodzoną czekoladę zetrzesz na wiórki np. za pomocą obieraczki do warzyw.
Sposób na świeżą sałatę
Aby to warzywo dłużej zachowało świeżość, zawiń je w wilgotną, lnianą ścierkę i połóż w lodówce. Natomiast liście oddzielone od główki przełóż namoczonym papierowym ręcznikiem i włóż do plastikowego pojemnika.
Cudownie pachnące grzyby
Aby grzyby nie utraciły aromatu i nie stały się wodniste, nie można ich płukać pod bieżącą wodą, bądź zanurzać na moment w misce czy zlewie. Zatem, jak powinno się je oczyścić? Najlepiej namoczyć papierowy ręcznik lub ściereczkę i lekko poprzecierać grzyby.
Koniec z płaczem przy krojeniu cebuli
Aby uniknąć płaczu podczas siekania cebuli, skrop deskę do krojenia sokiem z cytryny.
Domowa Nutella
Możesz zrobić ją z resztek masła orzechowego czy dżemu lub po prostu nutelli, która została na ściankach słoika. Wystarczy, że wlejesz mleko, zakręcisz słoik i potrząśniesz. Możesz do takiej mieszanki wsypać płatki śniadaniowe.
Czysta patelnia
Przypalone patelnie i garnki to prawdziwa udręka. Aby w prosty sposób się z nimi uporać, wystarczy zagotować odrobinę wody w naczyniu i dodać do niej ocet. Taką mieszankę odstawić na pół godziny i po tym czasie umyć garnek czy patelnię.