Ciasta bez pieczenia zawsze się udają. Inaczej jest z tymi z piekarnika, które niekiedy potrafią zrobić nam przykrą niespodziankę. Ciasto Lion z poniższego przepisu robi się naprawdę szybko, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Deser jest chrupiący, a jednocześnie kremowy. Z pewnością trafi w gusta każdego amatora słodkości.
Warto dodać, że receptura na ten specjał jest inspirowana klasycznym batonikiem Lion. Ciągnący karmel, aksamitna i puszysta masa w wyśmienitej polewie czekoladowej zachęcają i smakują obłędnie. Ten deser jest idealną propozycją na podwieczorek, może także zastąpić tort.
Ciasto bez pieczenia LION – przepis
Składniki:
Na spód:
1 puszka masy krówkowej
2 duże opakowania prostokątnych herbatników
Na krem:
400 ml śmietanki kremówki 30%
4 małe batoniki Lion
500 ml serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
100 g orzechów laskowych bądź solonych orzeszków ziemnych
Do dekoracji:
2 łyżki płatków kukurydzianych
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
cukier wanilinowy
2-3 herbatniki
Sposób przygotowania:
Większą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy warstwę herbatników i rozsmarowujemy na nich masę krówkową. Batoniki kroimy na niewielkie kawałki. Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Dodajemy ją do mascarpone i lekko mieszamy. Na suchej patelni prażymy orzechy laskowe, umieszczamy je na ściereczce i ścieramy z nich skórkę, a na końcu drobno kroimy. Połowę kremu łączymy z batonikami i wykładamy go na ciasteczka. Pozostałą część masy mieszamy z orzechami i rozsmarowujemy na poprzedniej warstwie. Kładziemy na niej herbatniki. Kremówkę ubijamy z fixem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na sztywno. Masę wykładamy na ciasteczka i posypujemy ją pokruszonymi płatkami kukurydzianymi oraz herbatnikami. Ciasto musimy schłodzić.