Pyszna i aromatyczna szarlotka jest jednym z klasyków polskiej kuchni, jeśli chodzi o wypieki. Poniższy przepis udowadnia, że receptura przygotowania jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią każdy.
Składniki:
500 g mąki
400 g masła
pół szklanki cukru (część można zastąpić cukrem waniliowym)
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta soli
2 małe jajka (lub 1 duże)
3 kg jabłek
pełna łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania)
kilka łyżek cukru (w zależności od upodobania)
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gotujemy je w garnku z dodatkiem cukru i cynamonu przez kilkanaście minut. Gdy zmiękną, możemy je blendować. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Łączymy.
Gdy powstanie kruszonka, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto w kulę. Spłaszczamy ją i zawijamy w folię, po czym wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki. Blachę wykładamy pergaminem, a ciasto dzielimy na dwie części. Większą wylepiamy blaszkę i wkładamy do niej jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.