W cukierniach czy kawiarniach znajdziemy mnóstwo propozycji deserowych. Jedną z najczęściej spotykanych jest panna cotta. Co jednak ciekawe, w ciągu zaledwie kilku minut możemy ją przyrządzić we własnej kuchni.
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki 30%
szklanka mleka
70 g cukru
łyżka białego rumu
świeże owoce: maliny, jagody, truskawki
mus: 150 g malin (świeżych lub mrożonych) i 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na pięć minut do napęcznienia. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i ekstrakt. Podgrzewamy i mieszamy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, ściągamy z palnika. Dodajemy rum i płynną żelatynę, po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Mieszankę przelewamy do zwykłych filiżanek i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy ostygną, wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową panna cottę przekładamy na talerzyk i dekorujemy owocami. Na koniec blendujemy malinami z cukrem, przecieramy masę przez sito i polewamy gotowe desery.