Wiele osób uważa, że pieczenie w folii aluminiowej jest całkowicie bezpiecznym sposobem przygotowywania żywności. Jednak okazuje się, że ludzie, którzy w ten sposób przyrządzają potrawy, narażają swoje zdrowie. Sprawdź dlaczego.
Chociaż mnóstwo osób używa na co dzień folii aluminiowej do pieczenia produktów spożywczych, uważając to za bezpieczne, to okazuje się, że nie powinno się wykorzystywać tego artykułu do pieczenia. Dowiedz się, dlaczego warto z niego zrezygnować. Odpowiedź na pewno cię zaskoczy.
Dlaczego lepiej zrezygnować z folii aluminiowej do pieczenia?
Mimo że folia aluminiowa to bardzo popularna i praktyczna rzecz w kuchni, to warto ograniczyć jej używanie. Aluminium, z którego wykonana jest folia, może przenikać do pożywienia. Gdy dostarczymy organizmowi sporą dawkę tej substancji, wówczas narazimy swój organizm na rozwój schorzeń związanych z układem nerwowym czy kostnym.
Zatem nie należy używać folii aluminiowej do pieczenia. Niektóre produkty żywnościowe w połączeniu z glinem obecnym w folii mogą powodować silną reakcję chemiczną, która niekorzystnie oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu.
W czym piec żywność? Poznaj sprawdzone metody
Do zapiekania żywności najlepsze będą brytfanki, naczynia żaroodporne, a także przeznaczone do tego specjalne rękawy. Dzięki tym ostatnim pieczone pokarmy zachowają soczystość, a do ich przyrządzenia nie będzie potrzebna dodatkowa ilość tłuszczu.