Tiramisu bez jajek jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego przepisu na ten pyszny deser. Poniższy przepis pozwala przygotować go w bardzo prosty sposób i zachwycić wszystkich domowników czy gości.
Składniki:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36 proc.
ok. 200 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek amaretto, likieru lub koniaku
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
kubek wrzątku
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie ją studzimy. Potem dodajemy do niej kieliszek alkoholu i mieszamy. Połowę biszkoptów namaczamy w połowie naparu i układamy na dnie naczynia. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, a pod koniec dodajemy do niej cukier puder.
Śmietankę następnie łączymy z serkiem mascarpone, po czym połowę gotowej masy wykładamy na biszkopty. Następnie moczymy drugą połowę biszkoptów i układamy drugą warstwę, a na nią wykładamy drugą warstwę kremu. Na koniec posypujemy deser odrobiną kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.