Kurczak w różnych wersjach jest bardzo częstym gościem na naszych stołach w porze obiadowej. Jedna z wersji jego przygotowania zakłada przyrządzenie go w meksykańskim stylu. Poniższy przepis jest tego przykładem.
Składniki:
600 g filetu z kurczaka
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
papryka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
500 ml passaty pomidorowej
300 g mozzarelli
200 g ryżu
przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, suszone oregano, ostra papryka, cynamon, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawami i obtaczamy w dwóch łyżkach oliwy. Potem przy użyciu tłuczka rozbijamy je na podobną grubość, a następnie obsmażamy je na dwóch łyżkach oliwy przez około dwie minuty z obu stron. Ściągamy je na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Na koniec solimy. Całość przekładamy do żaroodpornej formy, a wierzch posypujemy mozzarellą. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z ryżem.