Przyrządy kuchenne wykonane z drewna są używane w kuchni od dziesiątek lat. Mnóstwo osób korzysta z nich na co dzień, ponieważ są praktyczne, tanie i łatwo dostępne. Okazuje się, że cały czas należy o nie dbać, a wielu ludzi to bagatelizuje. Po zakończeniu gotowania samo umycie nie wystarczy – drewniane przyrządy mogą się odkształcić i zniszczyć.
Jak dbać o kuchenne przyrządy wykonane z drewna?
Po zakupie szpatułek i łyżek z drewna trzeba je zaimpregnować olejem jadalnym. Najlepszy będzie olej lniany, bo bardzo długo utrzymuje świeżość. Impregnacja to bardzo prosty zabieg, który polega na rozłożeniu przyborów na lnianej ściereczce i nacieraniu ich czystą ściereczkę nasączoną olejem. Gdy pierwsza porcja oleju zostanie wchłonięta przez narzędzia, należy powtórzyć cały proces. Dzięki temu drewniane przybory nie będą łapały koloru żywności. Również zapach i smak nie zostaną przez nie zaabsorbowane.
Codzienne użytkowanie, a konserwacja
Jeśli chodzi o drewniane łyżki, to powinno się je umyć bezpośrednio po użyciu, aby zapobiec zagnieżdżeniu się zarazków w ich szczelinach. Przyborów z drewna nie można umieszczać w zmywarkach, gdyż detergenty i wysoka temperatura niszczą drewno. Poplamione narzędzia kuchenne można wyczyścić mieszanką wody i sody oczyszczonej. Należy je zanurzyć w roztworze przez kilka chwil – plamy same zejdą.