W polskiej kuchni znajdziemy wiele różnych rodzajów i odmian kotletów. Ciekawą opcją jest również postawienie na cordon blue, czyli kotlet po francusku, który zachwyca swoją formą i pysznym wypełnieniem.
Składniki:
schab środkowy bez kości 500 gramów
olej rzepakowy 100 mililitrów
ser żółty (gouda lub cheedar) 100 gramów
szynka dojrzewająca szwardzwaldzka lub parmeńska 100 gramów
jajka 2 sztuki
bułka tarta 200 gramów
mąka pszenna 2 łyżki
pieprz czarny 1 szczypta
sól 1 szczypta
masło klarowane
Sposób przygotowania:
Bułkę tartą, mąkę i rozbite jajka umieszczamy w trzech miskach. Mięso oczyszczamy z tłuszczu i błon, a następnie kroimy je w grube, 1,5-centymetrowe plastry. Przykrywamy je folią spożywczą i dokładnie rozbijamy. Mięso posypujemy solą i pieprzem.
Na środku rozbitego kotleta układamy plaster sera i szynki. Krawędzie plastra zawijamy do środka i formujemy go w prostokąt. Prószymy mąką, zanurzamy w jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec usuwamy tłuszcz z patelni, dodajemy masło i zostawiamy kotlety 2-3 minuty pod przykryciem.