Idealna przekąska nie musi być wcale przygotowana na bazie kremu czy czekolady. Doskonałym pomysłem na zaspokojenie swojego zapotrzebowania na cukier są drożdżowe zawijasy z truskawkami i lukrem.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
240 ml mleka
135 g cukru
120 g masła
2 spore jajka
14 g (2 opakowania) suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
ok. 220 g truskawek (mogą być rozmrożone i odsączone)
60 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na lukier cytrynowy:
2-3 łyżki soku z cytryny
120 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ciepłe mleko przekładamy do miseczki. Łączymy i odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, jajka, masło i drożdżowy zaczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po 15 minutach odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Truskawki myjemy i czyścimy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie łączymy ze sobą sok z cytryny i cukier puder.
Na rozsypanej na blacie mące wyjmujemy ciasto i zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsmarowujemy na nim truskawki, zostawiając jeden wolny dłuższy brzeg. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Bułaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 190 stopniach. Po ostygnięciu polewamy lukrem.