Truskawkowe cinnamon rolls. Pyszny wypiek dla każdego łasucha

Pexels.com

Idealna przekąska nie musi być wcale przygotowana na bazie kremu czy czekolady. Doskonałym pomysłem na zaspokojenie swojego zapotrzebowania na cukier są drożdżowe zawijasy z truskawkami i lukrem.

REKLAMA

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
240 ml mleka
135 g cukru
120 g masła
2 spore jajka
14 g (2 opakowania) suchych drożdży

Składniki na nadzienie:

ok. 220 g truskawek (mogą być rozmrożone i odsączone)
60 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

REKLAMA

Składniki na lukier cytrynowy:

2-3 łyżki soku z cytryny
120 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ciepłe mleko przekładamy do miseczki. Łączymy i odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, jajka, masło i drożdżowy zaczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po 15 minutach odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.

Truskawki myjemy i czyścimy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie łączymy ze sobą sok z cytryny i cukier puder.

REKLAMA

Na rozsypanej na blacie mące wyjmujemy ciasto i zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsmarowujemy na nim truskawki, zostawiając jeden wolny dłuższy brzeg. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Bułaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 190 stopniach. Po ostygnięciu polewamy lukrem.

Podziel się: