Kluski śląskie są niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. W zdecydowanej większości regionów naszego kraju podaje się je z sosem, które wzbogacają smak potrawy. Okazuje się, że wgłębienie w kluskach ma duże znaczenie.
Kluski śląskie z pysznym sosem, aromatycznymi kawałkami mięsa i surówką z chrupiącej kapusty jest daniem, obok którego trudno przejść obojętnie. Pomimo nazwy potrawa ta jest popularna w całej Polsce.
Najbardziej tradycyjna wersja klusek śląskich z sosem i surówką jest rzecz jasna najczęściej przyrządzana w naszym kraju, jednak można ją także przygotowywać na inne sposoby, wedle własnych upodobań.
Sama receptura przyrządzania klusek śląskich jest bardzo prosta. Sekret ich smaku tkwi w zagłębieniu, które wykonujemy na etapie wykonywania ciasta. Niektórzy mogą nie wiedzieć, dlaczego w ogóle robi się tę dziurkę.
Wykonywane w kluskach wgłębienie ma istotne zadanie, ponieważ przyspiesza proces gotowania ciasta. Dzięki temu równomiernie nabiera ono temperatury. Dodatkowo wpada do niej sos, co ułatwia proces spożywania.