Sałata jest tym warzywem, które może sprawić najwięcej problemów w kontekście jej przechowywania. Nieodpowiednie trzymanie jej w lodówce może wpłynąć na jej fakturę i smak. Warto wiedzieć, jak powinno się ją przechowywać.
Sałata jest nieodzownym elementem tradycyjnych kanapek, ale także wielu sałatek. Jej największym problemem jest jednak delikatność spowodowana dużą ilością wody, co nierzadko może wpływać na jej przechowywanie.
Parowanie sałaty powoduje natomiast, że liście stają się miękkie, gumowate i ciemne, co w konsekwencji nie daje zbyt dobrych walorów smakowych. Są jednak sposoby na to, aby temu zapobiec i cieszyć się dobrym smakiem.
Trik pozwalający na zachowanie jakości sałaty wymaga jedynie użycia słoika, zimnej wody i zakrętki. Przetrzymując sałatę w taki sposób warzywo to może leżeć w lodówce nawet do jednego miesiąca.
Na początku dokładnie myjemy i wyparzamy słoik oraz zakrętkę. Potem wlewamy do niego zimną wodę, wkładamy liście świeżej sałaty i szczelnie zakręcamy. Potem wkładamy słoik do lodówki. Wodę z kolei należy wymieniać co dwa dni.