Kanapki są najprostszym i dla wielu osób najsmaczniejszym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie. Poza chlebem kluczowym składnikiem jest produkt, którym będziemy go smarować. Który jednak będzie najlepszy?
Zdecydowanie najczęstszym smarowidłem do kanapek w polskich domach jest masło lub margaryna. Oba te produkty niewątpliwie można znaleźć praktycznie w każdym domu i są one z pewnością najpopularniejsze.
Dzięki temu kanapka zyskuje sporo dodatków, takich jak witaminy A, D czy E. Co więcej, masło uważane jest za lekkostrawny produkt. W jego wnętrzu znajduje się jednak cholesterol, który niekoniecznie jest pozytywny dla naszego zdrowia.
Jeśli zatem chcemy spróbować czegoś nowego, a przy tym postawić na jeszcze lepszy smak to zamiast masła można postawić na oliwę z oliwek. Takie rozwiązanie zapewni nam przepyszny smak, a także szereg innych zalet.
W oliwie z oliwek znajduje się wiele witamin, takich jak B1, B2, B6, B9, E, ale także żelazo, magnez czy cynk. Dodatkowa obecność zdrowych tłuszczy sprawia, że jest to znacznie lepsza alternatywa dla masła.