Cytryna jest częstym gościem w naszych kuchniach, jednak najczęściej jej zastosowanie dotyczy kwestii stricte kulinarnych. Okazuje się jednak, że zawarte w niej składniki są znakomitym sposobem na poradzenie sobie z zabrudzeniami.
Piekarnik jest bardzo przydatnym urządzeniem w każdej kuchni. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przyrządzić pyszne ciasta, pieczenie i inne potrawy, które pojawiają się na wielu polskich stołach.
Jak przy okazji niemal wszystkich pozostałych urządzeń kuchennych piekarnik w trakcie użytkowania ulega zabrudzeniom. Niekiedy są one bardzo trudne i kłopotliwe do jak najdokładniejszego usunięcia.
Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi zwykła cytryna. Wystarczy, że sok z 4-5 owoców wlejemy do naczynia żaroodpornego, nagrzejemy piekarnik do 250 stopni, wstawiamy naczynie i włączymy na 30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż się całkowicie wystudzi. Potem wyjmujemy naczynie i czyścimy wnętrze przy użyciu wilgotnej ściereczki. Na koniec można przetrzeć również ręcznikiem papierowym.