Deska do krojenia jest jednym z podstawowym sprzętów, które znajdziemy w każdej kuchni. Większość z nas korzysta z produktów wykonanych z drewna. Proces ich czyszczenia nie jest łatwy, ale można go znacząco usprawnić.
Choć w wielu sklepach bez problemu znajdziemy deski szklane, plastikowe czy kamienne, to właśnie drewniane są najpopularniejsze. Z jednej strony oferują wszystkie funkcjonalności, a z drugiej ładnie wyglądają.
Mając na uwadze fakt, że nierzadko na desce kroimy różne produkty, takie jak mięso bardzo ważne jest jej dokładne wyczyszczenie. Są sposoby na to, aby to zrobić sprawnie i dokładnie.
Po każdym użyciu deskę do krojenia należy przetrzeć wilgotną ściereczką lub gąbką z płynem do mycia naczyń. Dodatkowo spłukujemy ją pod bieżącą wodą, a następnie od razu wycieramy do sucha.
Dobrym sposobem na wyczyszczenie deski np. po tłustych produktach jest natarcie jej połówką cytryny. Zostawiamy ją na 20 minut, po czym dokładnie spłukujemy i wycieramy ściereczką do sucha.