Ciasta bez pieczenia robi się zwykle łatwo i szybko. Jeśli chodzi o ich smak, mogą śmiało konkurować, chociażby z ciastem drożdżowym czy kruchym. Tak samo jest w przypadku tego deseru. Milky Way to pyszne ciasto, którego przygotowanie zajmie wam tylko kilkanaście minut.
Kwadrans – tyle czasu wystarczy, aby delektować się tym wyśmienitym deserem. Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłby miks kruchych herbatników i słodkiej waniliowej masy. Przyszykujcie więc kilka składników i zróbcie deser, którym oczarujecie waszych gości.
Błyskawiczne ciasto Milky Way bez pieczenia – przepis
Z podanych składników przyrządzisz ciasto o wymiarach 24 cm × 26 cm.
Składniki:
ciasto i krem:
200 g masła
400 g mleka w proszku
2 kopiaste łyżki cukru pudru
220 ml mleka 3,2% tłuszczu
150 g herbatników klasycznych
300 g herbatników kakaowych
ziarna wanilii lub ekstrakt waniliowy
na czekoladową polewę:
4 łyżki mleka
4 łyżki deserowego kakao
100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
Sposób przygotowania:
Masło powinno być miękkie. Mleko ugotuj z cukrem pudrem i wanilią, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj, wlej do niego ostudzone mleko, a potem dodaj mleko w proszku. Wszystko dobrze połącz. Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników kakaowych i przykryj ją połową przyrządzonej wcześniej masy mlecznej. Na powierzchni ciasta połóż warstwę ciasteczek klasycznych. Wyłóż pozostały krem, a na jego wierzchu umieść następną warstwę herbatników kakaowych. Delikatnie je dociśnij i odstaw deser na bok. Zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej. Wszystkie składniki oprócz mlecznej czekolady krótko ze sobą gotuj, a gdy powstanie krem, odstaw polewę na bok – potem wylej ją na ciasto. Bezpośrednio na tężejącą polewę zetrzyj mleczną czekoladę. Ostudź ciasto i wstaw je do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego.