Zlew kuchenny jest miejscem, do którego w trakcie gotowania czy zmywania wpada wiele rzeczy. Zdecydowana większość z nich nie powinna się w nim znaleźć. Warto znać listę rzeczy, które pod żadnym pozorem nie warto do niego wrzucać.
Utrzymanie całkowitej czystości w kuchni jest trudnym zadaniem. Większość dostępnych w niej przyrządów kuchennych, zlew czy piekarnik brudzą się w szybkim tempie. Szczególnie zlew wymaga od nas dokładnego dbania.
Warto wiedzieć, że wylewanie gorącego tłuszczu do zlewu nie jest najlepszym pomysłem. Niektóre rodzaje zaczynają się zestalać, przez co z łatwością przylegają one do ścianek odpływu. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do zapchania zlewu.
Niedobrym pomysłem jest również wlewanie do zlewu fusów po kawie. Po pewnym czasie w odpływie utworzy się nieprzyjemna breja, która może doprowadzić do zapchania się zlewu. Lepiej wykorzystać fusy w inne sposoby.
Warto także pamiętać, że do zlewu nie powinniśmy wrzucać ryżu i skorupek od jajek, naklejek z owoców, mąki czy większych kawałków pożywienia. Ma to miejsce zazwyczaj po zjedzonym posiłku, np. zupie czy cieście.