Naleśniki stanowią jedną z najsmaczniejszych idei na pożywne śniadanie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a mnogość wersji może zachwycić. Poniższy przepis jest jednym z przykładów.
Ciasto naleśnikowe najczęściej przyrządzane jest w uniwersalnej wersji, co pozwala na dalsze ich przygotowanie na słodko lub w wersji wytrawnej. Poniższy przepis pozwala przygotować naleśniki o smaku budyniu waniliowego.
Składniki:
2 jajka
szklanka mleka
150 g mąki pszennej
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki oleju
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy je na gładką pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko łączymy z wodą mineralną. Do jajek dodajemy mleko z wodą oraz mąkę z budyniem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy.
Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i rozlewamy na nią cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ciepłe naleśniki podajemy z nutellą, dżemem lub innymi dodatkami.