Sos pomidorowy jest niedołącznym elementem wielu potraw w polskiej kuchni. Bez jego dodatku trudno sobie wyobrazić pizzę, gołąbki czy różne wersje makaronu. Istnieje trik, który pozwoli uzyskać niezwykły aromat tego sosu.
Sos pomidorowy jest w stanie odmienić każdą potrawę. Dodając go do makaronu uzyskamy danie niczym z Włoch, doda charakteru pizzy czy też wydobędzie smak ze spaghetti. Poniższy przepis pozwoli uzyskać każdą z tych zalet.
Składniki:
1.5 szklanki bulionu (może być ten z gołąbków)
250 ml przecieru pomidorowego
dwie solidne łyżki koncentratu pomidorowego
dwie łyżki śmietany 18%
płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
przyprawy – po łyżeczce: majeranek, oregano lub bazylia, 3 liście laurowe, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Prażymy zioła na patelni przez kilka chwil, aby ich nie przypalić. W międzyczasie rozgrzewamy bulion w garnku, dodajemy do niego przecier pomidorowy i koncentrat. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy do niego prażone zioła.
Odrobinę buliony odlewamy do szklanki i odstawiamy do przestygnięcia. Potem dodajemy do niego mąkę i dwie łyżki śmietany i dokładnie mieszamy, aby uniknąć grudek. Bulion wlewamy do garnka. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.