Zupa pomidorowa w najbardziej podstawowej wersji składa się tylko z kilku składników, a jednocześnie jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Poniższy przepis udowadnia, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy.
Zupa pomidorowa wcale nie musi być trudna w przygotowaniu. Sekretem jest jedynie użycie odpowiednich składników, które mogą zagwarantować możliwie jak najlepszy smak i konsystencję.
Składniki:
2 puszki pomidorów
średnia marchewka
kostka rosołowa warzywna
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
czerwona cebula
ząbek czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pół łyżeczki cukru
świeżo mielony pieprz
śmietanka do zup 18%
natka pietruszki
łyżka masła
kolorowy pieprz ziarnisty do dekoracji
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Potem dodajemy pomidory, pokrojoną marchewkę, cukier, bazylię, oregano i pieprz. Smażymy przez kilka minut.
Następnie do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy kostkę warzywną, koncentrat pomidorowy i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Potem blendujemy zupę na gładki krem. Przed podaniem prószymy natką pietruszki, pieprzymy i dodajemy śmietanę.