Kotlety schabowe są bez wątpienia jednym z kultowych dań polskiej kuchni. Podawane są najczęściej z ziemniakami i innymi dodatkami. Jak długo je smażyć? Okazuje się, że nie wszyscy mogą o tym wiedzieć.
Zazwyczaj kotlety schabowe smażymy „na oko”, to znaczy do momentu, w którym ich panierka nabiera złotego koloru. Jest jednak teoria, która dokładnie wskazuje, przez jaki czas mięso powinno znajdować się na rozgrzanym tłuszczu.
Jeśli chcemy, aby nasze kotlety schabowe uzyskały idealną konsystencję, należy je smażyć z obu stron przez około dwie minuty. Zanim jednak wyłożymy je na patelnię, musimy je odpowiednio przygotować.
Przed wrzuceniem mięsa na patelnię musimy odpowiednio rozgrzać znajdujący się na niej tłuszczu. Warto także pamiętać, że musi być go odpowiednio dużo – nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, w której mięso dotyka spodu patelni.
W taki sposób uzyskamy zdecydowanie lepszy efekt w postaci usmażonego kotleta. Smażąc go przez około dwie minuty z każdej ze stron mamy pewność, że panierka będzie odpowiednio chrupiąca, a samo mięso dokładnie wysmażone.