Pękające jajka podczas ich gotowania mogą denerwować. Choć sam proces przyrządzenia jajek nie jest trudny, sytuacja ta znacząco utrudnia przyrządzenie pysznego posiłku. Są sposoby na to, aby tego uniknąć.
Na skorupkę jajka działa wiele sił – na przykład ciśnienie, szok termiczny czy nawet starość. Na szczęście istnieją banalne sposoby, które pozwolą zapobiec takim pęknięciom i nie wpłyną na jakość posiłków.
Ostrzejsza część każdego jajka jest jego górą, natomiast zaokrąglona to spód. To tam znajduje się komora powietrzna, której zadaniem jest uniemożliwienie wymiany gazów pomiędzy zarodkiem i środowiskiem zewnętrznym.
Aby uniknąć pęknięcia skorupki, wystarczy wbić pinezkę lub igłę i zrobić małą dziurkę. Dzięki temu wkładając jajko do wody i zagotowaniu jej dojdzie do ujścia ciśnienia wewnątrz jajka.
Warto także wiedzieć, że wkładane jajko do wrzątku musi mieć temperaturę pokojową. Niektórzy w celu uniknięcia pęknięcia skorupki używają również octu lub soku z cytryny, który wlewają do wody.