Barszcz czerwony z dodatkiem uszek jest jednym z najważniejszych elementów świątecznego stołu. Poniższy przepis zaproponowany przez Roberta Makłowicza jest gwarancją przyrządzenia pysznego dania.
Na wigilijnym stole bez wątpienia nie może zabraknąć barszczu czerwonego, który w wielu polskich domach spożywany jest z dodatkiem uszek. Robert Makłowicz zaproponował wersję, która z pewnością spodoba się wielu osobom.
Składniki:
pęczek włoszczyzny bez kapusty (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka)
burak
kilkanaście ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
70-80 g suszonych prawdziwków
sól
zakwas buraczany
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obieramy i myjemy, po czym wkładamy do garnka. Doprawiamy, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wkładamy grzyby i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Potem warzywa i grzyby odcedzamy i łączymy wywary.
Do zupy dodajemy zakwas buraczany (na 1,5 l zupy 0,5 l zakwasu). Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Podajemy z uszkami.