Makowiec jest jednym z tych rodzajów wypieków, które pojawiają się na wielu świątecznych stołach. Jego przyrządzenie nie jest jednak łatwe, a niekiedy dochodzi do tego, że jego powierzchnia pęka. Są sposoby na to, aby tego uniknąć.
Spośród wszystkich wypieków zawijana w drożdżowe ciasto masa z maku i bakalii może sprawić najwięcej problemów. Często nawet trzymając się przepisu dochodzi do sytuacji, w której coś może pójść nie tak.
Aby uniknąć pęknięcia powierzchni makowca, należy odpowiednio przygotować ciasto. W przypadku ciasta drożdżowego musimy odczekać, aby drożdże zdążyły wykonać swoją pracę. Powinniśmy odpowiednio długo odczekać, aby skutecznie wyrosło.
Warto także pamiętać o wyłożeniu odpowiedniej ilości farszu. Jeśli będzie go zbyt dużo, ciasto po prostu pęknie, a mak zacznie z niego wypadać. Jeżeli zatem kupimy zbyt dużo składników, warto je odłożyć na inne danie.
Samo zwijanie również jest bardzo istotne. Musimy się upewnić, że ciasto dokładnie przylega do masy. W ten sposób nie powstaną zbędne przerwy i będzie mniejsza szansa na to, że ciasto pęknie.