Zupa rybna przepisu Karola Okrasy ma intensywny smak, bogaty aromat i jest świetnie doprawiona. Gotowana na bulionie rybnym z dodatkiem suszonych grzybów oraz marynowanego łososia smakuje wybornie. Danie jest także pomysłem na cudowną ucztę dla wszystkich fanów ryb.
Zupa rybna przyrządzona według poniższego przepisu charakteryzuje się głębokim smakiem pochodzącym m.in. z warzyw rosołowych, rybich resztek i suszonych grzybów. Ości i głowy ryby są podstawowym składnikiem każdej smacznej zupy rybnej i dzięki nim potrawa jest bardzo esencjonalna. Smak zupy podbijają także dodatki jak imbir, filety z łososia, koperek i śmietana. Sprawdźcie recepturę na zupę rybną według Okrasy.
Zupa rybna – przepis Karola Okrasy
Składniki na wywar rybny:
3 ziemniaki
kawałek selera
200 g resztek ości, np. ości, głów
cebula
marchewka
por
garść suszonych grzybów
łyżeczka soku z cytryny
korzeń pietruszki
4 liście laurowe
łyżka śmietany 18%
pieprz, sól
szczypta imbiru
olej roślinny
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej mielonej
6 ziaren ziela angielskiego
Składniki na rybę:
2 filety łososia
pieprz, sól
szczypta imbiru
pokrojony pęczek koperku
olej roślinny
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 220°C. Sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem na prawej stronie kładziemy rybie resztki, a na lewej – rozdrobnione warzywa: cebulę, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Wszystko skrapiamy olejem i wkładamy do pieca na 20 minut.
Teraz marynujemy łososia: dzielimy go na małe kawałki, przekładamy do naczynia i skrapiamy olejem. Po chwili dodajemy koperek, pieprz, imbir i mieszamy. Całość wstawiamy do chłodziarki, a potem moczymy w wodzie suszone grzyby.
Rybie resztki i jarzyny przekładamy do dużego garnka, a następnie zalewamy wodą (2,5 l), wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, imbir, sproszkowane papryki, mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika przez 1,5 godziny od czasu zagotowania. Z bulionu wydobywamy pietruszkę i marchewkę oraz grzyby, resztę przecedzamy przez sito i przelewamy do drugiego garnka. Dodajemy łososia, pietruszkę, marchewkę, grzyby i posiekane w kostkę kartofle. Całą potrawę gotujemy na niewielkim płomieniu przez 20-30 minut, aż ziemniaki i ryba zmiękną.
Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę w niedużej ilości bulionu, a potem przelewamy ją do garnka, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Zupę rybną doprawiamy do smaku standardowo pieprzem i solą, dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny.