Namaczanie grzybów. Triki, które sprawią, że na święta będą idealne

Pixabay.com

Grzyby są jednym z tych składników, bez których nie wyobrażamy sobie większości świątecznych potraw. Dodajemy je do uszek, pierogów czy wigilijnej kapusty. Warto zatem wiedzieć, jak je przygotować, aby wydobyć jak najlepszy smak.

REKLAMA

Aby świąteczne potrawy smakowały możliwie jak najlepiej, warto na etapie ich przyrządzania pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jedną z nich jest aspekt dotyczący namaczania grzybów przed ich dalszą obróbką.

Choć cała sprawa wydaje się dość prosta, wiele osób robi to nieodpowiednio. Grzyby należy zalać wodą, ale kluczowe jest to, aby była ona chłodna. Tylko dzięki temu będziemy w stanie przyrządzić je w najlepszy sposób.

REKLAMA

Kolejna ważna sprawa to ilość wody, której nie może być zbyt dużo. W taki sposób doprowadzilibyśmy do wypłukania całego aromatu, który istotnie wpłynąłby na smak ostatecznych potraw.

Ciekawym sposobem jest namoczenie suszonych grzybów w mleku. Tradycyjne receptury na zalane podgrzybki lub prawdziwki zakłada, że potrzebują one około dwóch godzin w namoczeniu, aby być smaczne w ostatecznej potrawie.

REKLAMA

Podziel się: