Czosnek jest niezbędnym produktem spożywczym w każdej kuchni. Z jednej strony podkręca smak wielu potraw, a z drugiej dostarcza nam wielu przydatnych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak odpowiednio go przygotować.
Czosnek niewątpliwie jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, jakie znajdziemy w niemal każdej kuchni. Bardzo często określany jest mianem naturalnego probiotyku.
Co jednak najciekawsze, jeśli nieodpowiednio będziemy go przygotowywać, stracimy cały smak, a ponadto pozbawimy go wszystkich składników odżywczych, które są tak dobre dla naszego organizmu.
Aby uzyskać jak najwięcej zdrowotnych właściwości czosnku, w trakcie przyrządzania potraw warto pamiętać o cierpliwości. Po jego posiekaniu należy zostawić go na co najmniej pięć minut.
Jeśli damy czosnkowi odpocząć przed kilka minut, wówczas wytworzy on więcej allicyny, czyli enzymu, który odpowiada za zdrowotne właściwości czosnku. Dlatego należy uzbroić się w cierpliwość i pamiętać o tym triku.