Chyba każdy lubi ciasta bez pieczenia, bo zwykle są łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Na ogół wystarczy kilka produktów i szczypta cierpliwości, aby na naszych talerzach znalazła się lekka, aksamitna i obłędna w smaku słodycz. Skuście się na pyszną kompozycję chrupiących wafelków, kremowej śmietany i kakao.
Na pewno słyszeliście o klasycznych ciastach bez pieczenia jak lion czy tiramisu. Tym razem, zmieszamy kilka składników wraz z popularnymi wafelkami czekoladowo-kakaowymi Grześki. Taki zestaw będzie smakować wybornie, a lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy świetnie przełamie słodycz ciasta. Przepis znajdziecie poniżej.
Śmietanowe ciasto Grzesiek
Składniki:
4 wafelki Grześki w czekoladzie
pół słoika dżemu porzeczkowego
herbatniki kakaowe
400 ml mleka
2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
60 ml gorącej wody
2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aby ostygła. Blachę (wymiary 20 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na spodzie ułóż warstwę ciasteczek kakaowych. Rozsmaruj na nich dżem i przykryj go następną porcją herbatników. Śmietanę Śnieżkę ubij z 400 ml mleka. Trzy wafelki Grzesiek pokrój w kostkę, a potem wrzuć je do masy śmietanowej. Wlej ostudzoną żelatynę i wymieszaj. Na herbatnikach rozprowadź. Ostatni wafelek pokrusz i oprósz nim wierzch deseru. Włóż gotowe ciasto do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Podawaj do kawy.
Wskazówka:
Jeśli nie masz dżemu porzeczkowego lub za nim nie przepadasz, użyj innego ulubionego. Możesz też wybrać inną wersję smakową wafelków – też będzie smacznie.